2009-10-04

Siciliansk Lammgryta

CarolinaK på Allt För Föräldrars matsnack tipsade om en lammgryta, och eftersom jag precis tinat upp vad som visade sig vara skivad lammbog så bestämde jag mig för att testa denna istället för min "vanliga" lammtagine.

Den blev god, väl värd att göras igen, men taginen är nog snäppet godare... ;)

Siciliansk Lammgryta
4-5 personer

600-700 g benfritt lammkött eller drygt ett kilo med ben
2 guka lökar
1 burk hela tomater
2-3 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk rosmarin (jag tog även lite timjan)
1 knippa bladpersilja (ta efter smak helt enkelt)
2 dl rödvin
2 dl svarta oliver (använde Zetas burk med blandat stora kalamataoliver och gröna chalkidikioliver - jättegott)
2 msk balsamicovinäger
3-4 sardellfiléer
vetemjöl
smör/olja att steka i
salt och peppar

Skär köttet i 2 cm stora bitar.
Skala och hacka lök o vitlök och fräs i en panna utan att de tar färg.
Häll tomaterna i en gjutjärnsgryta och "hacka" dem (dvs dela dem i bitar med nåt verktyg). Ha i hackade örter, vin och lök i tomatblandningen och mal över svartpeppar.
Låt puttra medan du bryner köttet. Bryn köttet lite i taget, se till att det får ordentligt med färg. lägg över i en bunke. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över i grytan. Pudra 1,5 msk mjöl över köttet, blanda om och lägg i det i grytan. Häll på vatten så att det precis täcker köttet, lägg på locket och sjud i ca 75 minuter.
Efter halva tiden lägger du i oliverna.
Mosa sardellerna ordentligt. När grytan är nästan klar smaksätter du med sardeller och vinäger. Smaka av och kolla sältan.
Servera med ris, kokt potatis eller bara ett gott, vitt bröd.

Grytan går jättebra att göra dagen innan och bara värma på när den ska serveras!

Inga kommentarer: