2009-03-27

Fakes

Min favorit bland linssoppor. Eller soppgryta... Eller grytsoppa? God och mustig är den i alla fall. Man kan göra den helt vegetarisk genom att byta ut buljongen och skippa baconet. Det går bra det med!

Fakes
- soppgryta med linser, kan kokas i förväg och värmas strax före servering
4 port

250 g belugalinser eller svarta eller gröna linser
2 tomater
1 gul lök
1 liten morot
8 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
1/2 dl olivolja
1 tsk salt

Tillbehör:
2 paket bacon
brytbröd

Om man vill kan man lägga linserna i blöt i kallt vatten i en timme. Jag brukar hoppa över det steget. Just med linser fungerar det, men jag rekommenderar inte att göra det med tex bönor.
Hacka tomaterna i mindre bitar. Skala och hacka löken. Skala och skär moroten i cm-tjocka slantar.
Lägg linser (utan ev blötläggningsvatten), grönsaker, vatten, buljongtärning, tomatpuré, lagerblad, olivolja och salt i en kastrull.
Ge soppan ett uppkok, rör om och låt den sedan sjuda med locket på glänt på svag värme i 30-45 minuter, tills linserna är mjuka. Smaka ev av med mer salt.
Servera med tärnat knaperstekt bacon och brytbröd.

Dags för ett uppkok!

Inga kommentarer: