2009-01-04

Tårtan som har allt

Karamella på AFF delade en gång för en massa år sedan med sig av detta recept.
Hon berättade att "Tårtan som har allt" är namngiven av hennes svägerska. Hon brukar laga den till födelsedagar och festligheter, och en gång för en massa år sedan när svägerskan skulle beskriva den så sa hon: "...den där tårtan som Karamella gör, ja 'Tårtan som har allt' du vet...". Det tyckte Karamella var så bra att hon döpte om den från Ann-Louise's marängtårta till "Tårtan som har allt".

Själv har jag en väninna till mig som skulle bli hemskt besviken om jag glömde bort receptet på denna delikatess, så det är säkrast att jag sparar det på flera ställen... I ett tidigare inlägg har jag lagt in receptet på en liknande tårta, fast med citronkräm.


Marängbotten:
3 äggvitor
2 dl socker
3 dl Rice Krispies eller puffat ris, eller cornflakes

Vispa äggvitan styv. Tillsätt sockret lite i taget. Vänd slutligen i Rice Krispies (puffat ris eller cornflakes). Bred ut på bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 1 timma i 150 grader (mitten av ugnen).

Chokladkräm:
3 äggulor
¾ dl socker
¾ dl vispgrädde
50 g smör el margarin (helst smör)
100 g mörk blockchoklad eller annan mörk choklad

Sjud försiktigt ihop dessa äggula, socker och grädde i en kastrull. Ta sedan kastrullen åt sidan och blanda i 50 gram matfett och 100 gram mörk blockhoklad i bitar. Rör till en slät kräm.
Låt krämen svalna. Dela marängbottnen i två delar. Bred chokladkrämen på den ena botten. Vispa 3 dl grädde och bred över chokladkrämen. Lägg på den andra botten. Ringla över 50 gram smält choklad. Garnera med nåt färgglatt om det är barnkalas!

Vill du ha en stor tårta: baka två marängbottnar och gör dubbel sats kräm! Då blir den stor som en långpanna.

Inga kommentarer: