2009-01-05

Revbensspjäll, som på Edsbacka

Det här äter vi runt jul/nyår. Problemet brukar vara att få V att lämna lite revbensspjäll åt oss andra. Han gillar dem skarpt!

Ingredienser:

1,8 kg tjockskuret revbensspjäll med knäckta ben
2 gula lökar
2–3 morötter
några vitpepparkorn
1 lagerblad
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Glasering:
1 dl svartvinbärsgelé
2 msk ljus fransk senap
2 msk svensk senap

1. Börja med att koka revbensspjället i en rymlig kastrull tillsammans med lök, morötter, pepparkorn och lagerblad. Beräkna koktiden till cirka 1 timme.
2. Lyft upp spjället och låt det svalna.
3. Värm ugnen till 200 grader. Salta och peppra spjället. Lägg det direkt i en långpanna med den feta sidan upp. Stek spjället i cirka 15 minuter och ös det under tiden med fettet som smälter ut.
4. Smält geléet i en kastrull och blanda i senapssorterna.
5. Öka ugnsvärmen till 225 grader och stek i ytterligare 5 minuter. Ös gelé-senapsblandningen över spjället och glasera.

Ät spjället kallt eller varmt, skuret i bitar

Inga kommentarer: