2009-01-12

Lammtagine på mitt vis

Detta recept knåpade jag ihop efter att ha inspirerats av ett halvdussin olika tagine-recept. Jag måste erkänna att resultatet blev över förväntan. Det är verkligen värt jobbet och troligtvis mitt bästa egna recept någonsin! Gott, gott, som Mat-Tina skulle säga.

Lammtagine
(ca 6 portioner)
Runt 1,5 kg lammbringa eller bog med ben – sågad i bitar i butiken – skuret i ca 4x4 cm stora
tärningar (med hänsyn taget till ben).
Olivolja eller rapsolja
2 grovt hackade lökar
5 klyftor skalad och krossad vitlök (krossa med knivbladet, hacka sedan lite)
3-4 msk tomatpuré
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 lagerblad
1 msk muscovadosocker
1 påse saffran (0,5 g)
½ msk kanel
½ msk spiskummin
1 tsk sambal oelek
några stänk tabasco
salt
1 tsk malen svartpeppar från kvarn
4-5 soltorkade tomater i strimlor
rivet skal och saft av 1 citron
16 aprikoser
några kvistar färsk rosmarin
4-5 tomater, urkärnade, i tärningar

Bryn lammköttet på alla sidor i lite olja i en stor stekgryta (helst gjutjärnsgryta), lägg åt sidan och diska ur grytan och bryn sedan löken och vitlöken lätt i lite mer olja.
Tillsätt tomatpurén och låt den rostas en aning innan lammköttet tillsätts.
Tillsätt vatten, buljongtärningar och kryddor samt de soltorkade tomaterna.
Låt puttra i ca 50 minuter utan lock – rör om då och då. Ta upp en bit kött och kontrollera att det är mört.
Tillsätt citronen, aprikoserna och rosmarinen och låt puttra ytterligare 10 minuter.
Tillsätt tomaterna och låt puttra en sista 5 minuter.

Servera med bulgur som du kokat tillsammans med lite soltorkade tomater i strimlor samt
turkisk yoghurt (sådan där tjock yoghurt) och lite grönt.

Man kan göra taginen någon dag i förväg (eller frysa in) - den blir bara bättre av att stå ett tag. Då kan man vänta med att tillsätta de färska tomaterna tills man värmer på det för att äta.

Inga kommentarer: